HELSE

Den Portugisiske Vannhunden er en rase med mange positive sider og den har stort sett en god situasjon når det gjelder helse. De fleste lever lange gode liv og blir gjennomsnittlig 12-15 år. Det er også registrert alder på 21 år her i Norden.

En hund kan bli syk på mange måter. Ulykker, vanlig sykdom og arvelige sykdommer.

De vanlige sykdommer alle får kommer vi ikke til å informere om her, heller ikke ulykker som kan skje med en hund. Lenger ned på siden finner du derimot en link til sykdommer vi tester for før avl, og som genetisk arves fra foreldrene. Her er det også oppført andre sykdommer som kan forekomme.

Gjennom å vite sin hunds helsestatus får hundeeieren også mulighet til å forebygge eventuelle symptomer og gi hunden de beste forutsetningene for et rikt helsemessig liv.

Vi vil gjerne gjennom denne informasjonen oppmuntre samtlige vannhundeiere til å teste sine hunder, både unge og gamle, for sin egen, hunden og rasens skyld.  

Det finnes noen defekter som man må ta hensyn til i avl. 

HD og PRA arbeides det aktivt med gjennom røntgen og gentester. I den senere tid har også noen tilfeller av AA vist seg. Og man anbefaler å røntge også for dette.

Muligheten for å gjøre en korrekt risikobedømming vedrørende HD, PRA, AA og Cardio øker med antallet røntgede, øyelyste og testede slektninger. Det er derfor viktig at ikke bare avlsdyrene røntges, men også en så stor andel av rasen som mulig. Les mer ved å følge linken under.

Juvenil Dilatert Kardiomyopati kjennetegnes av at hjertemuskelen ikke lenger klarer å dra seg sammen normalt, og hos vår rase er den en autosomal recessivt nedarvet sykdom, hvor tilsynelatende friske foreldre fører videre et mutert gen. Les mer om kardiomyopati HER

Det har dukket opp en "ny" lidelse hos portisen; Degenerativ lumbosakral stenose. Det er viktig å røntge hundene for å avdekke evt skavanker, og på den måten kan gi hunden den riktige behandling hvis så skulle være. Sørg for å røntge for dette sammen med HD røntging.   

Addison kalles også hypoadrenokortisisme og er en tilstand med for lave nivåer av kortison og/eller aldosteron. Dette kan skyldes nedsatt funksjon i binyrebarken, brist i stimuleringen av binyrebarken fra hypofysen eller medisinsk behandling (hunder som behandles mot cushing). Ofte finner man ikke årsaken til hvorfor produksjonen i binyrebarken er nedsatt. Tilstanden er uvanlig på hund. Ca. 75 % av hunder som får Addison er tisper, typisk i 4-5 års alderen. Raser som labrador retriver, kongepuddel og portugisisk vannhund er mer utsatte.

Raseklubben for Portugisisk Vannhund har strenge krav til avl. Ingen valper blir videreformidlet på våre sider uten at disse kravene er innfridd. Dersom de ikke er innfridd opplyses det om i formidlingen. Les om kravene til avl og hva du skal spørre om når du ser etter valp.

Sykdommer på rasen

Sykdommer på rasen. Her er et lite oppsett over sykdommer som oftere kan komme på rasen enn andre sykdommer.

Link til tester

Her finner du link til testsider og fremgangsmåter.


RAS

Rasespesifikk Avlsstrategi er et levende dokument som inneholder en status, målsetninger og tiltak for bevaring og avl på rasen.

Avl & Oppdrett

Første gang du vil avle? Eller erfaren oppdretter - her er regler og annen informasjon.

Innmelding Oppdretterliste

Her kan du melde deg inn for formidling av din kennel / oppdrett

Valper til fomidling

Meld inn valper til valpeformidling enkelt  gjennom dette skjema

Hannhundliste

Her finner du en overikt over hannhunder eiere har sendt inn for avl.

Innmelding Hannhundliste

Send inn via skjema